Εκτύπωση

Mέθοδοι

Δημιουργηθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2013.

Δυνατά μελίσσια κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για φυσική μελισσοκομία για πολλούς λόγους.

ü    Δεν χρειάζεται τροφοδότηση με ζάχαρη γιατί τα μελίσσια είναι ικανά να συλλέξουν το δικό τους νέκταρ.

ü    Τα μελίσσια επιβιώνουν μετά το χειμώνα

ü    οι μέλισσες αναπτύσσουν καλύτερη άμυνα απέναντι στις ασθένειες.

Για να είναι δυνατά τα μελίσσια

ü       Πρώτα από όλα αφήνω απόθεμα από μέλι μέσα στην κυψέλη ώστε οι μέλισσες συνεχώς να έχουν εφόδια σε τροφές και ιδιαίτερα το χειμώνα. Αυτό από πρώτη άποψη  μπορεί να μην φαίνεται οικονομικά ανέφικτο , ωστόσο όταν υπάρχει αφθονία από μέλι μέσα στην κυψέλη οι μέλισσες έχουν τεράστιο όφελος. Τα μελίσσια είναι πάντα πολύ δυνατά και όχι μόνο επιβιώνουν το χειμώνα αλλά αναπτύσσονται πολύ καλύτερα την άνοιξη. Αυτό εγγυάται κορυφαία ποιότητα μέλι γιατί δεν χρησιμοποιείται καθόλου ζάχαρη και επίσης είναι ωφέλιμο για το μελισσοκόμο γιατί τα δυνατά μελίσσια θα φέρουν καλή σοδειά.

ü    Το δεύτερο είναι ότι εφαρμόζω ένα πρόγραμμα διαχείρισης καλής υγείας των μελισσών το οποίο αποκλείει εντελώς την χρήση χημικών ουσιών. Βασίζεται στις αρχές της αναβάθμισης της βιολογικής ενέργειας με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών. Αυτό επιτυγχάνεται με την τροφοδότηση των μελισσών για μικρά χρονικά διαστήματα και μικρές ποσότητες με ενεργοποιημένα θρεπτικά στοιχεία (μέλι και γύρη). Τα θρεπτικά στοιχεία ενεργοποιούνται με την χρήση ενός συσσωρευτή βιολογικής ενέργειας, ο οποίος συλλέγει φυσική ενέργεια από το περιβάλλον και το μεταφέρει στα θρεπτικά στοιχεία. Ενεργοί μικροοργανισμοί (active microorganisms) επίσης χρησιμοποιούνται στο μείγμα των θρεπτικών στοιχείων για το ίδιο σκοπό. Το νερό πού χρησιμοποιείται για το μείγμα ενεργοποιείται πριν με μια συσκευή ( Plocher) ειδική για την ενεργοποίηση του νερού. Εκτός από τα παραπάνω κατά διαστήματα χρησιμοποιώ ομοιοπαθητικές ουσίες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των μελισσών.